single

Амінокислоти у складі комбікормів

Комбікорм — основний продукт, використовуваний для годування тварин і птиці у промисловій галузі. Якість корму безпосередньо визначає якість кінцевого продукту: поживну цінність м’яса, його смакові якості. Від того, наскільки збалансований склад комбікорму, залежить також його витрата: чим більше поживних речовин буде в одній кормовій одиниці, тим менше буде витрата корму і витрачання на його виробництво. Для отримання повноцінного харчування для тварин і забезпечення максимально можливого приросту м’ясної маси, в комбікорм додають десятки різних преміксів, білково-вітамінних комплексів, органічних і неорганічних добавок. Найважливішою з груп добавок для комбікормів є амінокислоти для тварин.

Про важливість амінокислот в живленні знає кожна освічена людина. Амінокислоти (АК) – це біологічно цінні речовини, які живий організм може отримувати з їжею або синтезувати самостійно. Більшість з них грають важливу роль практично в усіх біологічних процесах, починаючи із засвоєння білків і закінчуючи репродуктивною функцією. Для тварин АК в раціоні так само важливі, як і для людини. Багато хто з цих біологічно важливих речовин виконує основну функцію в розщеплюванні та засвоєнні білків і жирів, утворенню і прирості м’язової й жирової тканини.

Продукти біотехнології

У тваринництві амінокислоти використовуються для компенсації нестачі протеїнів в рослинній їжі. Основним компонентом раціону тварин є побічні продукти сільськогосподарської галузі – макуха соняшника, кукурудзи, а також сіно, солома та інші жорсткі види кормів. Пшениця, овес, жито, ячмінь, бобові використовуються в малих кількостях зважаючи на їх високу вартість. Тому спочатку рослинні корми досить бідні на протеїни, що негативно позначається на здоров’ї тварин і знижує вироблення кінцевого продукту – м’яса, жиру, яєць, пуху, шерсті.

Амінокислоти у складі комбікормів призначені для заповнення дефіциту білків. Без їх додавання до складу комбінованого корму виникають наступні проблеми:

  • припинення або уповільнення зростання;
  • зниження несучості у птаха;
  • зниження відсотка жирової тканини у свиней;
  • зниження смакових якостей і поживної цінності м’яса;
  • збільшення витрат корму.

АК грають роль “будівельної” речовини у формуванні м’язової і кісткової тканини, шкірних покривів, оперення, шерсті. Для повноцінного харчування тварин з метою отримання максимального приросту м’язової та жирової маси амінокислоти додаються у вигляді синтетичних гранульованих добавок до комбікорму.

Нині лідером з виробництва добавок для корму на основі амінокислот є Китай. Підприємства з КНР випускають синтетичні та органічні АК, які потім використовуються як добавки в комбікорми, а також устаткування для виробництва готової продукції.

Амінокислоти в комбікормах

Для ссавців життєво необхідними є 18 амінокислот, 8 з яких широко використовуються в тваринницькій промисловості. До них відносяться лейцин, лізин, триптофан, тріонін, метіонін, ізолейцин, валін, фенілалалин та інші АК.

Найбільш важливими й цінними для тварин являються лізин і тріонін. Вони відносяться до тих амінокислот, які не синтезуються в організмі тварин самостійно.

Лізин додають в комбікорм у вигляді речовини L- лізину. Це одна з найважливіших АК, яка бере участь в утворенні білку і будівництві м’язової тканини. Тріонін, або L- тріонін – це ще одна лімітована кислота, відповідальна за нормальне засвоєння протеїнів. Тріонін грає визначальну роль в прирості білку у тварин і птаха.

Загальні вимоги до кормових добавок

Не лише амінокислоти в комбікормах потрібні для повноцінного харчування і швидкого приросту, повинні міститися й інші важливі компоненти. Не на останньому місці серед них стоїть карбамід, який дозволяє тваринам засвоювати максимальну кількість протеїнів і давати великі прирости м’яса. Але карбамід у великих концентраціях може бути токсичним, тому дуже важливо правильно розрахувати пропорцію з іншими компонентами у складі комбікорму. Важливі для підтримки здоров’я і швидкого зростання також вітаміни групи В, вітамін А, Е та D. Багато виробників додають в комбікорми антибіотики, що захищають тварин від різних захворювань.

Оптимальне співвідношення амінокислот в раціонах кормів

У виробництві комбікормів важливо дотримуватися балансу амінокислот. Він впливає на якість засвоювання білків і амінокислот, що дозволяє отримувати максимальний приріст м’яса і понизити витрату кормів. Оптимальне співвідношення основних амінокислот – лізину і тріоніна – складає 1 до 0.63. Це дозволяє забезпечити оптимальний відсоток засвоюваності білків, а також збільшити приріст м’язової тканини з мінімальною витратою комбікорму.